19 Nisan 2010 Pazartesi

Anna Karenina/ Tolstoy...

Kitabın Ana Konusu:
Romanda mutlu gözüken bir evliliğin arkasından gelen yasak aşkın yol açtığı yıkımlar anlatılmaktadır. Yazar, bu romanında o dönemdeki (19. yüzyıl) Rus aile yapısını gözler önüne sermektedir.

Kitabın Özeti:
Saygıdeğer bir kişiliğe sahip Anna Karenina, Rus aristokrasisine mensup evli, şık ve oldukça güzel bir kadındır. Anna Karenina'nın kocası yüksek mertebede bir devlet memurudur. Kibarlığı ile çevresinde saygınlık uyandıran Anna Karenina monoton giden evliliğine rağmen mutluluğunu evinde ve çocuğunda bulmaktadır.
Anna'nın ağabeyi ile yengesinin arası açılmıştır. Bunu duyar duymaz onları barıştırmak amaçlı Moskova'ya giden Anna, orada Vronski adında oldukça yakışıklı genç bir kont ile tanışır. Kont Vronski, Anna'ya ilk görüşünde hayran kalmıştır. Kont, genç kadına kur yapmaya başlamıştır. Bu arada Kontun, Anna'nın akrabası olduğu bir genç kızla ilişkisi olduğu haberi çevresinde dolaşmaktadır.  Anna, önceleri kendisine kur yapan Konta karşı oldukça ilgisiz davranır, fakat bir süre sonra dayanamaz, Kont Vronski’nin aşkına karşılık vermeye başlar. Anna ile Kont arasında başlayan bu durum ortalıkta birçok dedikoduya neden olur. Genç kadın bunları umursamamakla birlikte yaşadığı bu durumu kocasına bile anlatır. Dedikodudan oldukça korkan kocası, karısının bu itirafları karşısında sarsıntı yaşar, buna rağmen belli etmez ve boşanmayı rededer. Kocası, Anna’dan, itibarlarının sarsılmaması ve çocuğunun geleceğini de düşünerek derhal bu ilişkiye son vermesini ister. Fakat Anna, ilişkisine son vermez ve Vronski’yle birlikte İtalya’ya kaçar.

Bir süre Anna ve Vronski İtalya’da gözlerden ırak mutlu yaşarlar, fakat memlekete dönüşlerinde çevrelerinden hiç kimse onlarla görüşmek istemez; hatta dışlanırlar. Bu durum Anna ile Kont arasında huzursuzluk yaratır. Sinirleri iyice bozulan Anna, sevgilisinin kayıtsız davranışları ile bunalıma girmeye başlamıştır ki Anna, Vronski’nin artık kendisini hiç sevmediğini bile düşünür. Ailesine ve kendisine yaptıklarından dolayı büyük pişmanlık duyar ve en sonunda intihar eder. Anna’nın ölümünden sonra Kont Vronski de manevi bir çöküntü yaşar ve bu üzüntüden uzaklaşmak için orduya yazılır.

Lev Nikolayeviç Tolstoy  (1828 - 1910)

Dünya Edebiyatının en ünlü yazarlarından büyük bir Rus yazarıdır.
Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinmiş, kendi ülkesinin siyasi çalkantılarını, halkın yaşayışını da anlatmıştır. Gerçekçi edebiyatı ile büyük ustadır. Tolstoy'un başlıca eserleri; "Anna Karenina", "Savaş ve Barış", "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibidir. 82 yaşında hayata veda etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder